Ne diyordu üstad Sakarya Türküsü’nde “Oluklar çift çift birinden nur akar birinden kir” diye. İşte insanoğlu da böyledir aslında iyi ve kötü diye iki sınıfa ayrılır gibi görünse de esas olarak üç sınıfa ayrılmıştır. En kötüsü de bu üçüncü sınıf olan kıskanç ve haset insandır.

Çünkü onlar iyi ve güzel ne varsa yok etmek isterler ama bunu yaparken ikinci sınıf insan kategorisinde yer alan kötü insan kadar net ve mert olmazlar. Sendenmiş gibi senin yanındaymış gibi seni desteklermiş gibi görünüp senin olmadığın yerde kuyunu kazarlar.

Onların tek derdi bahçeleri hep hazan olduğu için tüm bahçelerin de çiçek açmasını hazmedemezler. Hepsinin harap olması için çalışırlar.

Toplumun kendisini kurtarması gereken en büyük sorun aslında hasetlik ve kıskançlık olmalıdır. Kişilerin, insanların kıskanma yerine bu eksikliklerini imrenmeye çevirmeleri için çalışmaları ve başkalarının sevinçleriyle de mutlu olmayı öğrenmeleri gerekmektedir.

Prof. Dr. Kemal Sayar, kıskançlığı şöyle anlatıyor; Neredeyse bütün toplumlarda kıskançlık duygusu vardır ve neredeyse tüm bireyler yaşamlarında az ya da çok kıskançlık duyarlar. Bazı yazarlara göre kıskançlık kültürel tutumlar ve alışkanlıklar tarafından belirlenen öğrenilmiş bir tepkidir (O'Neil and O'Neil, 1972 as cited in Hill & Davis, 2000). Kıskançlığın algılanması kültürden kültüre değişir. Kıskançlığa yatkınlık, o kültürdeki değerlerle, çocuk yetiştirme biçimleriyle ve aile bağlarıyla çok ilişkilidir (Bhugra, 2000). Kişinin sosyal çevresi, onun kıskançlığı nasıl algıladığı ve buna nasıl tepki verdiğini önemli ölçüde etkiler (Berscheid, 1994).

Çocuğun gelişimi sırasında sosyalleşme ve yeni bir çevreye uyum sağlama, çocuğu kıskançlığını bastırması yönünde teşvik eder. Çocuk kıskançlığını direk dışa vurmasının hem benliğine hem de başkalarına zarar verebileceğini öğrenir. Ancak bireyin kıskançlık hisleri ve bu hislerle verdiği tepkileri onun benliğini ve benliğindeki simgeleri de şekillendirir (Anderson, 2002). Düşük özgüven, güvensizlik ve mahremiyet eksikliği gibi kişilik özelliklerinin anormal derecedeki kıskançlığın (morbid jealousy) gelişiminde ve klinik durumlarında rol oynadığı düşünülmektedir (Keenan & Farrel, 2000).

Yani işin özü kıskanç olan kişi sizin yanınızda olsa da güzel şeyleri yok etmekte son derece başarılıdır.

Selam, Dua ve Muhabbetle…