Deprem bölgesiyiz. Sıradan bir gölgede değiliz dört bir yanımız sırtlanlarla çevrili olduğu halde altımız birinci ikinci derece değil direk en yüksek seviyeden dördüncü seviyeden deprem bölgesi olmasına rağmen liyakattan bir haber olarak yaşıyoruz yaşamaya çalışıyoruz yaşamak istiyoruz.

Dünyada en çok devlet kuran biziz. Devlet üstüne devlet kuruyoruz. Bununla övünüyoruz ama bu devletlerin neden yıkıldığına ya da neden devlet üstüne devlet kurulduğuna kulak kabartmıyoruz göz atmıyoruz incelemiyoruz ders almıyoruz.

Çok geriye gitmeye gerek yok şuan hali hazır da dizisi çekildiği için bize bu toprakları armağan eden Sultan Alparslan dan yani Selçuklulardan itibaren ele alsak yıkılma dönemlerini incelediğimiz de sadece savaşların ya da saltanat kavgalarının değil liyakat sisteminin ortadan kalkması sonucu ehliyetsiz kişilerin makam ve mevkilere sahip olması. Eğitimsiz kalitesiz insanların liyakat esasına göre değil ahbap çavuş ilişkisiyle rütbe alması ve gücü elinde bulundurması. Bunu Osmanlının çöküşünde de görebiliriz.

Liyakat rafa kalktı mı çöküş kaçınılmazdır. Deprem olduğu günden beri bütün titri Prof. Dr. Olanların açıklamalarını dinliyorum. Hepsinin ortak noktası denetim mekanizmasının doğru ve düzgün işlemediği oldu. Sorun kağıt üzerinde ve yönetmeliklerde kusursuz yazılı olan maddelerin dost ahbap çavuş ilişkisine maruz kalmadan herkese eşit ve adil şekilde uygulandığı zaman bu manzaraları bu kadar acı verecek şekilde görmeyiz görmeyeceğiz.

Yapılacak yardımlarda da öncelikle bölgenin ihtiyacı olan barınmadan önce depremin gece yarısında meydana gelmesinden kaynaklı insanların giysiye battaniyeye atkı bere eldiven kumanya hijyen paketleri ve akla gelebilecek her türlü desteğe ihtiyaç vardır.

Bu anlamda yapı denetim merkezlerinin denetlenmesi yapılan binaların kontrolü ve kullanılan malzemeler de kim usule uygun hareket etmemişse istisnasız darağacında sallandırılmalıdır.

99 depreminden ders almayanların hala betondan ve topraktan rant devşirmeye çalışanların bir daha insanımızı böylesine bir acıyla baş başa bırakmaya hakkı yoktur. Kim bunu suistimal ederse makamı mevkisi görevi tanıdığı yakınlığı bakılmaksızın sonu darağacı olmalıdır.

Selam Dua ve Muhabbetle…