Bu hafta, bütçemize faydalı olacağına inandığım, şu günlerde Bir de dezenfektana para vermeyelim diyerek düşündüğùm , size kolonya yapımından bahsetmek istiyorum ama bu tarife geçmeden önce, ilk önce parfüm bitkileri ni tanıtıp, bunlardan nasıl faydalandığımizi dile getirmek istiyorum.
Parfüm bitkilerinin organlarından, ve çiçeklerinden faydalanır iz. Ve bu bitkiler çiçeklerinde ve yapraklarında güzel kokulu bileşikler ihtiva ederler. Ve bu güzel kokulu bileşiklere eterik yağ denir.
Oda sıcaklığında buharlaştıkları icin bunlara ucucu yağda denir.ucucu yagda  denilen bu maddelere, güzel kokularından dolayı, esans adı da verilir.
Ve bu esanslar, birçok metotla distili edilirler.
Hafif kokulu olan eterik yağlar insana tazelik, canlılık ve temizlik hissi verir. Psikolojimize de yansıyan bu özel kokular insanların hissiyatını değiştirirler çok sinirli ve gerginsek özellikle lavanta ve Gül kokusu size kendinize harika hissettirecektir Yasemin ve amber kokusu da Ender gruplardan dır uykusuzluktan tutun da gerginliğe kadar uzanan o yolda içinizde çiçekler açtıracak tır. Özellikle her sabah gūl kokusuyla derin nefesler almak mutluluk hormonunu çalıştırmanız da etkili olacaktır size vereceğim tarifle, Yasemin,lavanta, gül ,nergis ,amber  istediğiniz çiçeğin, kokusunu içeren, kolonya yapabiliriz.
Özellikli de narenciye çeşitlerinden bu yağlardan kokulardan istediğimiz gibi faydalanabiliriz meyve kabuklarından presleme yoluyla, eterik yağlar elde edilebilir m Türkiye esans hammaddesi bakımından narenciye çeşidi yönünden oldukça zengin bir ülkedir. Ve bu konu daha çok ileri bir sanayi kurulabilir. Özellikle limon, mandalina, portakal suyu, çıkaran fabrikalarda meyvelerinin kabukları ziyan olmaktadır. Ne büyük israftır. Mevcut meyve suyu tesisleri'ne birer presleme ünitesinin ilavesi ile, limon portakal mandalina gibi birçok meyvenin kabuğundan da bir kazanım sağlayabiliriz hem de çok büyük bir kazanım hem parfümde hem sağlık alanında kullanılan bu yağlar ülkemize büyük bir gelir sağlayacaktır. Aklımızın ucunda kalsın belki bir gün birisi bu bilgiden faydalanır ve bir sürü insanı da iş kapısı sağlanmış olur. Lavanta kolonyası malzemeler
3 bardak alkol Metil ya da etil olması önemli değil
Bir bardak damıtılmış su çaydanlıkta kaynamış olan suda olur
Bir miktar lavanta ya da hangi bitkiyi kullanacaksanız 100 gram kadar o bitkiden çiçekleri her zaman daha iyidir
Yapılışı;
Cam bir kavanozun içerisine bitkinin çiçekleri konur üzerine alkol ve su eklenir 20-25 gün ağzı kapalı ve karanlık bir yerde bekletilir daha sonra içerisindeki bitkiler alınız ve sağlıklı günlerde kullanınız, İnşallah. Her birinize, sevgiler, saygılar.