Manisa’da tarihi Kurşunlu Han’da, tarihi yüzlerce yıla dayanan keçe sanatını yapıyorlar. Özenle işlenen keçeler giyim ve dekoratif malzeme haline getirilerek Manisa’dan, dünyanın çeşitli noktalarına satılıyor. Çeşitli medeniyetler tarafından çadır ve barınaklarda kullanılıyordu. Şimdi ise aradan gecen yüzlerce yıla rağmen hala çok değerli ve ilgi görmeye devam ediyor. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan tarihi Kurşunluhan’da öğretmen İdil Gürışık ve ekibinin yaptıkları keçeler birer sanata dönüşüyor.  Özenle işlenip giyim ve dekoratif malzeme haline getirilen keçeler, sanatçısının da gelir kapsı oluyor. Su ve sabun ile kumaş haline getiriliyor, ince ince titizlikle işleniyor.   Eserlerin yapımı ise bazen günler sürüyor. Sağlık yönünden de oldukça önemli olan keçe, çok büyük ilgi görüyor. El emeği göz nuru ürünlere dünyanın çeşitli yerlerinden yoğun talepler geliyor. Ancak Amerika talep konusunda liderliği üstleniyor.

ORTA ASYA TÜRKLERİ TARAFINDAN DÜNYAYA YAYILDI

Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi’nde kurs öğreticisi olarak görev yapan İdil Halide Gürışık, “Emekli öğretmenim. Bu benim ikinci mesleğim diyebilirim. Tamamen hobi olarak başladığım bir şey. Çok hoşuma gitti, ben bunu sanat olarak çalışmalarını öğrendim, kurslarına gittim. Daha sonra arkadaşlarımızla beraber çalışmalara başladık. Hititler tarafından kazılan mezarlıklarda bu keçe parçalarına rastlanmış. Çadır, barınak olarak ve yırtıcı hayvanlardan korunmak için kullanılmış. o zamanlar Orta Asya Türkleri tarafından dünyaya yayılmış. Bizim ülkemizde Konya, Afyon, Aydın yörelerinde eskiden çok olmasına rağmen gün geçtikçe azalmış. Bizim yaptığımız dekoratif amaçlı olduğu için bu kadar fazla yorulmasak ta mesleğin incelikleri var. Su ve sabundan kumaş haline getiriyoruz. Tüy ile uğraşıyoruz. Onu ıslatıp kumaş haline getirmek yorucu bir şey. Dış ülkede Amerikalar bunan üzerinde çok fazla yoğunlaşıyorlar. Konya’dan Mehmet Girgiç, Amerika’ya gidip oradaki okullarda, üniversitelerde ders veriyormuş” dedi.

SAĞLIK AÇISINDAN BİRÇOK FAYDASI VAR

Keçenin faydalarından bahseden Gürışık, “Keçe vücuttaki statik elektriği alıyor. Radyasyonu engelliyor. Soğuk sıcak dengesini sağlıyor. İşte barınma amaçlı, giyim amaçlı çeşitli yönlerde kullanıldığı için keçenin çok faydası var. Ama biz yün kazaklarımızı bile giyemez olduk, her şey naylonlaştı” dedi.

GERÇEKLEŞEN İŞLEMLER

Yapılan işlemleri anlatan Gürışık, “Modelini bulma, kağıdın üstüne işleme. Keçeden yapılmış bir saat 1 hafta sürüyor. Önce kalıp çıkarıyoruz, model çiziyoruz. Onu kumaşa uyguluyoruz. O saate uyabilecek renk seçimi yapılıyor. Keçe iğnemiz var” dedi.

AMERİKA’DA ÇOK DEĞER GÖRÜYOR

Amerika’da Türkiye’de üretilen keçenin çok değer gördüğünü kaydeden Gürışık, “İnternet sitesi aracılığıyla özellikle Amerika’ya gönderiliyor. Bizim keçemiz orada çok değer görüyor. burası açık pazar. Arkadaşlarımızın ürünlerin satmaya çalışıyoruz, onların da kazancı olsun istiyoruz. Tarihi bir handa böyle bir sanatın hayat bulmasından dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.

KURSİYERLER MUTLU

Kursiyerlerden Tuğba Pamuksuz, “İdil hocamla Mart ayı gibi tanıştık. Keçelerden şapkalar, çantalar, duvar örtüleri yapılıyor. İsmet İnönü El Sanatları Bölümü mezunuyum. Şuan kendim için yapıyorum. İleride dışarıya satmak isterim” dedi. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim