Karma , kombine cilt adından da anlaşılacağı üzere iki tür cilt yapısına sahip cilt tipidir. Özellikle 30'lu yaşlardan sonra 50 yaşlara kadar cildimiz bu döngü içerisinden geçer bu döngü içerisinde cildimize gerekli temizliği verebilirsek cildinize derin çizgilerin oluşmayacağı her yaşta güzel olunabileceği bir evreyi açmış oluruz. Biraz kuru ciddi tanıyalım ne dersiniz?
nedir? Karma cilt, yüzün T bölgesinin daha yağlı, geri kalan kısımlarının ise normal veya kuru olduğu cilt tipidir. Yüzün alın, burun ve çene bölgesinde sebum üretimi daha yoğun olduğu için bu bölgeler yağlı görünür. Cildin geri kalanı ise aynı derecede sebum üretmez, daha kuru olur burun alın çene bölgesi'nin yağlı gözenekleri açık parlak bir gün içerisinde olan jit yanak kısımları hafif kurumaya yüz tutmuş bir yapıya sahiptir. Gözeneklerinin açık olması ileride yaştan dolayı ciltte sarkma ya daha elverişli bir cilt yapısı içerisindedir. Bu tarz ciltlerde tonikleme son derece önemlidir gözenekleri sıkışmış nemlenmiş bir cilt ile cildinizin daha rahat nefes almasını sağlayabiliriz rabb'imin bize sunduğu doğanın eczanesinden faydalanabiliriz ki bu faydalar geçici değil kalıcı çözümler getirecektir. Kozmetikte kullanılan alkol bazı içerikler asla bujin de uygulanmamalıdır. Kullanacağınız temizlik maddeleri son derece önemli ve asla ciddi hırpalanmadan temizlenmesi gereken cilt tipidir. Kılcal damarlara yatkındır o yüzden cildi temizlerken yuvarlak ve yavaş hareketlerle temizlenmeli. Tonikleme de aynı şekil yapılmalıdır. Çok fazla buhar kullanılmamalı veya buhar kullanılsa bile belli bir uzaklıkta bu uygulamalar yapılmalıdır.
Birinci adım temizleme: bir iki tane üzüm 1,2 damla ilimon 2-3 damla zeytinyağı bu karışımlar bir kabın içerisinde birleştirilir üzümlerin suyu sıkılır. Diğer malzemeler karıştırır ve bir pamuk yardımıyla yüzümüz boynumuz ve göğüs dekolte temiz bu pamuk yardımıylataki pamuk temiz çıkana kadar temizlenir. İkinci adım tonikleme, bunun için Yasemin kullanacağız ama size kısaca Yasemin hakkında da bilgi vermek istiyorum. Çünkü Türkiye floryası içerisinde çok fazla kullanılan bu bitkinin içerik ve etken madde derinde bilirsek amacını bilirsek daha iyi nerede kullanabileceğimizibiliriz diye düşünüyorum. Yasemin anavatanı Hindistan olup ülkemizde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır. Rahatlatıcı yumuşak hoş kokusu vardır. İçerisinde bunun ayağın bileşenleri Jasmin benzil asetat lineol durum kurutulmuş Yasemin çiçekleri ki aktarlardan sağlayabilirsiniz  ya da dediğim gibi Park ve bahçeler den toplayıp kendiniz kurtulabilirsiniz. Kurutulmuş Yasemin çiçekleri bir tutam üzerine kaynar su dökülür ve 5 dakika demlendirilir. Soğuduktan sonra bir iki damla adaçayı yağı bunu da aktarlardan alabilirsiniz bildiğimiz soda içme suyu ile belli aynı oranlarda karıştırarak pamuk yardımıyla tüm yüze uygulayabiliriz.  Pamuk temiz çıkana kadar bu işleme de devam etmeliyiz. Üç adım nemlendirme, yine aktardan alacağınız gliserin yağı ve linoil yağı belli oranlarda mesela bir çay kaşığı gliserin bir çay kaşığı kinoil yağın içerisine bir kaç damla limon avuç içerisinde karıştırılır tüm boyun ve göğüs e yedirilerek uygulanır sabah ve akşam uygulanması yeterli olacaktır. Bu cetvel mutlaka yaz kış koruyucu kullanmaları gerekir. Hassas oldukları için güneşe ve soğuğa karşı hassasiyeti yüksek olduğu için mutlaka güneşlik buruc usta kullanılmalıdır. Ben güneş koruyucusu olarak bebekler için kullanılan bebek pişik kremlerinin öneriyorum umarım her birinize şifa olur şifa da kalın sevgiler ve saygılar...