Aslında her meslek grubu için bu sözü söyleyebiliriz. İnsan sevdiği işi yapmalı ki gönül işi olsun.

Ve tabi yaptığı işi yaparken de maddi anlamda bir getiri bekler her zaman doğal olarak. Bu yadsınamaz bir gerçektir. Ancak bu beklenti sadece Gazetecilik yapanlarda olmaz. Çünkü gerçekten bu mesleği yapanların maddi beklentisi her zaman ikinci hatta üçüncü planda olmuştur. Bunun içindir ki Gazetecilik her zaman gönül işidir.

Gazeteci yağmur, çamur, kar, kış bayram seyran tatil demeden çalışır kendi günleri haricinde kimse hatırlamaz. Haber yapar yaranamaz derdi yaranmak değildir zaten o sadece gördüğünü yazar paylaşır haberleştirir ki insanlar bilgi sahibi olsun.

Senenin her günü olumlu haber güzel haber yapar kimse kaldırıp bir teşekkür telefonu açmaz ama bir kere eleştirdi mi ya da yanlış olan bir şeyi haberleştirdi mi hemen telefonlar çalmaya başlar. Sadece muhatabı da aramaz muhatabın etki alanında ki herkes arar. Hatta bu çember öyle genişler ki dolaylı dolaysız herkes kendisine iş edinir telefona sarılır.

Ve aslında en can alıcı nokta da burasıdır. Gazeteci hangi tarafa, kanada, görüşe yakınsa oradan mutlaka birileriyle ünsiyete girerler ve o kişiler de gazeteciyi arar olumsuz haberin neden yapıldığı, yapılmaması gerektiği gibi bir sürü safsata için.

Yani işin özünde bu mesleği yapanlar ne İsa’ya yaranabilmiştir ne de Musa’ya. Hamdolsun ki dertleri kimseye yaranmak olmamıştır. Gazetecinin tarafı vardır her insanın olduğu gibi ama haber anlamında ortada bir yanlışlık varsa bunu haberleştirirken tarafsızdır. Bu bendendir bizdendir ben bunu görmeyeyim demez diyemez her ahlaklı insan gibi.

En başta dediğim gibi gazetecilik gönül işidir. Yoksa kimse gecenin yarısında uykusundan kalkıp bir asayiş haberine koşturarak gitmez. Ya da bayram da ailesiyle vakit geçirmek varken protokol bayramlaşmasını takip etmez.

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü. Aslında bugünde konuşulması gereken konu meslek örgütlerinin gazeteciler için ne yaptıkları ya da neler yaptıkları. Gazeteciler rahat çalışabiliyorlar mı? Gerçek gazetecilik yapılıyor mu? Yoksa sadece bülten haberciliği mi yapılıyor. Çalışmak isteyip çalışamayan gazeteciler var mı yok mu? Gibi gibi bu soruları çoğaltabiliriz.

Her meslekte olduğu gibi işini severek yapan başını yastığa koyduğunda vicdanı rahat olan tüm gazetecilerin çalışsın çalışamasın hepsinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun.

 

Selam, Dua ve Muhabbetle…