Sadakatsizliği her türlü gizli duygusal, cinsel veya romantik davranış olarak ele alabiliriz. Üçüncü bir kişiyle yaşanan cinsel ilişki cinsel sadakatsizlik, bir başkasına güvenerek en derin düşünceleri paylaşmak ve aşık olmak duygusal sadakatsizliğin, mesajlaşma veya online olarak flörtleşerek hatta cybersex dediğimiz bir araya gelmeden yaşanan cinsellik de internet sadakatsizliği olarak sadakatsizlik türleri arasında yer alır.


Erkekler cinsel sadakatsizlikten daha çok rahatsız olurken, kadınların duygusal sadakatsizliğe daha çok üzüldüğü ortaya koyulmuştur. Erkeklerin %23’ü ve kadınların %19’u mevcut ilişkilerinde cinsel sadakatsizlik yaşamaktadırlar. Önceki araştırmalarda erkeklerin cinsel sadakatsizlik davranışının daha yüksek olduğu ifade edilirken günümüzde bu mesafe daralmış ve cinsiyet farkı ortadan yavaş yavaş kalkmaya başlamıştır. 


Aldatan kişi genellikle duygusal eksiklikten, değersiz hissetmekten, sevilmemekten, yetersiz yakınlıktan, görmezden gelinmekten ve güvensiz hissetmekten şikayetçi olduğundan partnerini aldatır. Sadakatsizliğin en öncü nedenlerinden biri partnerden duygusal kopuş yaşama hissidir. Nevrotiklik, önceki sadakatsizlik öyküleri, evlilik öncesi seks partnerlerinin sayısı, psikolojik sıkıntı ve güvensiz bağlanma gibi kişisel özellikler sadakatsizliğe temel teşkil edebilir. Ayrıca sadakatsizliğin olduğu bir ailede büyümek de sadakatsizlikte bulunma riskini arttırır.


Tamamen aldatma riskinin ortadan kaldırmak mümkün olmasa da önleyebilmek adına atılacak adımlar elbette vardır ve bunlardan ilki yakınlık ve bağlantıyı arttırmaktır. Evlilikte duygusal ve fiziksel yakınlığın artmasını sağlamak gerekmektedir. Birlikte kaliteli zaman geçirerek, sevgimizi ve takdirimizi ifade ederek, düzenli fiziksel temasta bulunarak bağlılık artış gösterecektir. Açık ve dürüst bir iletişim kurmak da sadakatsizliği önlemede etkili ve partnerleri yakınlaştırıcıdır. Çiftler duygularını, ihtiyaçlarını ve endişelerini konuşarak evliliklerindeki çatışmaları ve sorunları ele almalıdırlar.