Merhaba sevgili okurlarım, bu haftaki köşemde Çanakkale Deniz Zaferi’ne değineceğim. 

Çanakkale Deniz Zaferi bizim en şanlı zaferlerimizden biridir.18 Mart 1915'te bu şanlı zafere kahraman askerlerimiz imza attı.

Kahraman askerlerimiz, Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul'a gitme planı yapan düşman kuvvetlerine geçit vermedi. Bu yüzden Çanakkale Geçilmez sözü tarihe bir not olarak düşüldü.

Bu savaş, destanlara konu oldu,  bu savaş için yüzlerce ağıtlar yakıldı.  Tarihte belki eşi benzeri görülmemiş bir boğaz savaşı yaşandı. 

Düşman kuvvetlerinin aslından hedefi İstanbul’u ele geçirmekti. O yüzden Çanakkale Boğazı’nı geçmeleri gerekiyordu ama bu iş o kadar da kolay değildi.

Büyük bir donanma oluşturan düşman kuvvetleri Çanakkale Boğazı’na girdi ve 3 Kasım 1914 tarihinde ilk bombardıman Seddülbahir'de patlak verdi. 

İtilaf güçleri, 19 Şubat 1915'te, boğazın giriş kısmındaki tabyaları etkisiz hale getirmek için harekete geçti. Ancak istediği sonucu alamadı, 25 Şubat'ta tekrar saldırdı. Bu kez boğaza doğru ilerlemeyi başardı.

Takvimler 18 Mart'ı gösterdiğinde çatışmaların şiddeti arttı. İtilaf güçleri büyük bir donanmayla Çanakkale Boğazı'ndan girdi. Tam da kazandıklarını düşündükleri anda hiç beklemedikleri bir sürpriz meydana geldi. 

Fransızların püskürtülmesiyle birlikte İngiliz zırhlıları devreye girdi. Bu kez de aralarında Çanakkale’nin sembolü Seyit Onbaşı'nın da olduğu Türk topçuları, düşmana cehennemi yaşattı.

Çok geçmeden, İngilizlerin Ocean gemisi de aynı sonu yaşadı. Böylece Mehmetçik ilk destanını yazdı ve Çanakkale Deniz Zaferi  böylede ilan edildi.

Evet, sevgili dostlar her bir karışının kanımızla ödendiği bu topraklar, bize atalarımızın armağanı. 

Bu vatan uğruna 15 yaşında çocuklar, beşikte bebeğini bırakıp savaşa giden gelinler ve daha nicesi canlarını verdi.  Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez. Allah bu ülke için canını veren her bir Mehmetçiğimizden razı olsun…