Bu aralar geleneksel Çin tıbbı olan meridyenler konusu oldukça gündemimde. Öğrendikçe, araştırdıkça şaşkınlığım daha da artıyor. Her zaman söylediğim gibi ruh, beden ve zihin iç içedir. Enerji alanımızda bir sıkıntı olduğunda bu otomatik olarak bedenimize ve hayatımıza da yansır. Aynı şey kalp meridyeni ve ince bağırsak meridyeni ile de alakalı çünkü kalp ve ince bağırsağın inanılmaz bir bağlantısı var.  Kalp meridyeninin enerjisi yüksek olduğunda kişi gereksiz yere çok konuşur ve de agresif tavırlar içerisindedir, her şeyi herkesi kontrol etmek ister, kendisinden habersiz hiçbir şey yapılmasını istemez ve sevilmediğine inanır. Kalp meridyenin enerjisi düşük olduğunda ise hiçbir şekilde sorumluluk almak istemez, sorumluluğunu ya ebeveynlerine ya da ebeveyn olarak gördüğü otorite kişilere verir. Aşırı mağrur ve alıngan olur.

Bedensel hastalık olarak da kalp çarpıntıları, ritim bozukluğu, baş dönmesi, omuz ve göğüs ağrıları ve de diş eti kanamasına sebep olur. Kalp meridyenin eş meridyeni ince bağırsak meridyenidir. Bu meridyen dengede olduğunda daha canlı oluruz, eleştirilere rağmen risk alabiliriz. Dengesiz olduğunda ise eleştirilme ve alay edilme korkusu yaşanır, kendi sınırlarımızı ve kapasitemizi bilemeyiz. Bağırsaklar bedende faydalı ve faydasız olanı ayırt eder. Bu meridyenin enerjisi dengesiz olduğunda günlük işlerimizi başlama ve bitirme konusunda sıkıntı yaşarız. Geçmişte yaşanan travmalar, acılar bu meridyen de dengesizliğe sebep olur. Eğer ince bağırsak meridyeninde enerji aşırı yüklü ise kişi bir şeyi ne zaman başlayıp ne zaman bitireceğimiz bilemez. Günlük işleri devamlı yapar hale gelir.

Örneğin temizlik takıntısı olanların ince bağırsak meridyeni aşırı yüklüdür sonu gelmeyen bir temizlik yapma ihtiyacı hissederler. Böylelikle geçmişte yaşadıkları travmayı ve acıyı yok sayarlar. Tam tersi durumda ise yani ince bağırsak meridyenin enerjisi düşük olduğunda da kişi hiçbir şey yapmak istemez, işler gözünde büyür, yapılmamış işlerden endişe duyar ama yapacak gücü kendinde bulamaz. Bunun da en güzel örneği çöp evde yaşayan kişilerdir.

Geleneksel Çin tıbbında ince bağırsak ve kalp meridyeni arasındaki ilişkiyi anlayarak sağlıklı bir yaşam sürdürebiliriz. Bu konuda bilinçli olmak bedenimizin ihtiyaçlarına uygun şekilde bakmak, bütünsel sağlığımızı desteklemek en güzelidir.

Sevgiyle kalın