En son 2019 yılında yapılan Manisa Mesir Festivali, daha önceki yıllarda olduğu gibi 484. kez Manisa'nın en görkemli camisi olan Sultan Camisi kubbelerinden halkımıza saçılacak.

Bunca zaman Manisa halkının özlemle beklediği Manisa Mesir festivali yeniden yapılacak.

Mesir Şenliklerinin, Manisa halkında olan en önemli karşılığı oldukça anlamlı bir tarihe dayanmasıdır. Bu bölümü bizi şehir dışından takip eden okurlarımız için paylaşmak istiyorum.

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Yedi Kıtanın hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafta Sultan Manisa’dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın kendisinin yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin o dönemde başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar.

41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu ilacın verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kâğıtlara sardırılan macunun Sultan Cami’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Bu tarihten itibaren de Manisa’da Mesir Şenlikleri başlamıştır.
Tarihsel açıdan kıymetinin büyük olması bir yana şehrin tanıtılması ve geleneğin devamı bizler için çok değerli.

Şenliklerin başlayacağı tarih olan 23 Nisan 2024 tarihi aynı zaman da Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramına rast gelecek. Hem çocuk bayramını hem de şenliklerimizi kutlamak Manisa için dolu dolu geçecek bir zamanı müjdeliyor.,

Mesir Şenlikleri programı 28 Nisan Pazar günü son bulacak. Manisa Büyükşehir Belediyesinin açıkladığı şenlik programında neler var neler …

23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sabah 10:00’da Cumhuriyet Meydanındaki tören sonrası Judo alanında Mesir kupası turnuvası ve 23 Nisan Çocuk Bayramı şenlikleri ile devam edecek.
Neredeyse her güne gençlerin de çok sevdiği sanatçıların konserleri var. Fatma Turgut, Norm Ender, Sefo, Kıraç, KÖFN gibi müzik grupları ve sanatçıların yer alacağı festivalde eğlence bizleri bekliyor olacak. 

Festivalde, ‘Sokakta Müzik Var’, ‘Sokakta Sanat Var ‘başlıkları ile yer alan etkinliklerin neler olacağını çok merak ediyorum. Bu etkinliklerin gün boyunca devam edeceğini öğrendiğimde en çok da şehir dışından gelecek misafirlerimiz adına sevindim. Sadece törenleri değil canlanmış Manisa’yı da görecekler.

Halkın yüzünün gülmesini isteyen bir anlayış hakim bu şehirde. Bizi mutlu eden de budur aslında.

Bu şehrin farklı noktalarında bugüne kadar hiç görmediğimiz bir festival göreceğiz. Farklı şehirlerden misafirlerimiz olduğu gibi farklı ülkelerden gelen misafirlerimiz olacak. Burada bu şehrin sokaklarında halk hak ettiği değeri görecek.
Sadece futbol ya da basketbol değil farklı spor dallarında müsabakalar düzenlenerek gençlerin dikkatini bu alana çeken etkinliklerin olması da kıymetlidir.

Başka şehirlerde yaşamış biri olarak şunu belirmek isterim ki bugüne kadar bazı şeylerin alışıla gelmiş halini yaşayan halkın beklentisinin üzerinde bir etkinlik yapılması bize önemli katkı sağlayacaktır.
Beklentisi artan halkın sorgulama, değer görmeye olan bakış açısı da değişecektir. Buna inanarak söylüyorum. Festival sadece şehri tanıtmakla kalmayıp bu şehirde istenildiğinde halk yararına birçok şey yapılabileceğinin de ispatı olacaktır.
Kentte bu zamana kadar genç nesil için bir şeyler yapmayanların uzaktan izlediği güzel bir festival bizi bekliyor.

Bundan sonraki aşamada Manisa’da yaşayan gençlerin nefes alacağı, esnafın yüzünün güleceği ve elbette bizlerinde övgü ile bahsedeceği festivallere ev sahipliği yapacağız.

Manisa, büyükşehir olmanın hakkını vermiş olacak. 23 Nisan Ulusal egemenlik ve çocuk bayramında hem çocuklarla hem de gençlerle eğlenmeye ve gülmeye hazırsanız herkesi Manisa Mesir Şenliklerine davet ediyoruz.

Bizler nasıl mutlu olduğunuzu görmek için o gün orada ve aranızda olacağız.

Sağlıkla Kalın.