Merkez bankası son para politikası kurulu toplantısında politika faizini 19 da sabit tuttu. Bu karar ekonomi çevrelerince beklenen bir karardı. Bu yıl sonundan önce merkez bankasının faiz oranlarında bir indirime gitmesi muhtemel görünmekte.
Merkez bankasının basın metni bize bankanın gelecekte atması muhtemel adımlar hakkında bazı ipuçları vermekte. Ancak ekonomide bir düzelmeyi merkez bankasının atacağı adımlara bağlamak yanlış olur. Yükselen reel faiz ve kamu açığını yüksek faiz ve yüksek büyümeyle dengelemeye çalışmak riskli ve uzun süreli sürdürülemez bir politikadır. Türkiye’nin bugün en öncelikli ekonomik sorunu enflasyondur. Merkez bankası faiz yoluyla sadece talep enflasyonuna müdahale edebilir. Maliyetlerin yükselmesi ve ticaretin yavaşlaması talebi düşürmüştür. Merkez bankası açıklama metninde bu konuya değinmiştir. Kısacası merkez bankasının faizlerle fiyat artışını önlemesi imkansızdır. Enflasyonun nedeni artan döviz kurlarıdır. Kurları da tetikleyen  yüksek CDS pirimi ve ekonomik beklentilerin olumsuz olmasıdır. Artan döviz kurları enflasyonu, enflasyonda vergi tahsilatını ve faizleri arttırmaktadır. Vergilendirme ve piyasadan iç borçlanma genişledikçe ve toplanan kaynaklar ekonomiye  hızlıca enjekte edilemediğinden piyasada likidite azlığı oluşmaktadır. Merkez bankası likidite sorununu çözmek için para arzını arttırmaktadır. Oluşan para arzı faiz dışı politika araçlarına kaymaktadır. İthalata dayalı ihracatın  ağırlıklı olduğu Türkiye ekonomisinde cari açık azaldığı zaman büyümede yavaşlayacaktır. Merkez bankası önümüzdeki aylarda büyümenin yavaşlayacağında vurgu yapmaktadır. Hükümetler büyümeyle enflasyon arasında tercih yapmak zorunda kaldığı zaman büyümeyi tercih ederler. Şu an büyümeye en büyük katkıyı ihracat vermektedir. 3. Ve 4 çeyreklerde merkez bankası ekonominin yavaşlamasını sebep göstererek faiz indirimine gitmesi muhtemeldir.


Önümüzdeki aylarda enflasyondaki artışı görmeye devam edeceğiz. Merkez bankası da artık enflasyonu değil büyümeyi önceliğe aldığı açıktır. Türkiye henüz bir dezenflasyon sürecine girmemiştir. Enflasyonun önümüzdeki aylarda tek haneye düşmesi hayal olmaktan öteye geçemez. Uzun süre çift hanelerde duran enflasyona DÖRTNALA enflasyon diyoruz. Bu yaşanılan  kısır döngünün sebebi en son yapılması gerekenin ilk önce yapılmasıdır.
BİZM YAPTIĞIMIZ:
FAİZLER ↓ SONUÇ : RİSKLER ↑  KURLAR ↑  ENFLASYON ↑  FAZİLER ↑
TEORİK OLARAK YAPILMASI GEREKEN :
RİSKLER ↓  SONUÇ :  KURLAR  ↓  ENFLASYON ↓   FAZİLER ↓