Vakti gelmedi mi? 

Gazetelerde, televizyonlarda, sosyal medyada boy boy engelliye şiddet haberleri dolaşıyor, kamuoyu vicdanı S.O.S. veriyor, "İmdat, kurtarın" çığlıkları dünyanın her yerinden duyuluyor.

Buna rağmen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yaprak kıpırdamıyor, ihtiyaç sahiplerinin ilettikleri dikkate alınmıyor, şikayetleri yeterince dinlenmiyor, gerekli denetimler yapılmıyor da diyemeyiz!

Ancak vatandaşlardan çoğu zaman öyle ihbarlar alıyoruz ki, belki bir ay, bir yıl, hatta beş yıl önce de benzer ihbarları aldığımız, durumu yetkililere bildirdiğimiz halde sorunun hâlâ çözülememiş olmasından şaşkınlık duyuyoruz.

Örneğin 'Standartlar Yönergesi' veya 'Erişilebilirlik' bu bakanlığın en önemli kırmızı çizgisidir, engelli vatandaşlarımızın ise huzur ve güven içerisinde yaşayabilmesi demektir.

Bu nedenle engelli ve yaşlıların yaşadığı bakım merkezlerinin standartlar yönergesi ve erişilebilirliğe uygun olması çok önemlidir, bu standartları yerine getirmeyen merkezler denetlenmeli, uyarılmalı, cezalandırılmalı ve hatta kapatılmalıdır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2006 yılında taşerona devrettiği engelli bakım hizmetlerinde zaman içinde görülen eksiklikler doğrultusunda kalite ve standartların arttırılması için yönetmelikte değişikliğe gidilerek erişilebilirliğe ve fiziki yönden hizmete uygunluğa öncelik verilmişti. 

Bunun için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı özel engelli bakım merkezi ruhsatlandırması için oluşturulan komisyonda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı yetkililerin bulunarak, rapor, görüş ve düşüncelerinin alınması, eksik olarak değerlendirme varsa ruhsat verilmemesi yönetmeliğe eklenmişti.

Manisa'da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü denetimindeki, özellikle son dönemde açılan özel engelli bakım merkezlerinin bazılarına eksikleri olduğu halde açılış ruhsatı verildiği iddiaları ise tedirginlik yarattı. 

İddialara göre Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bağlı görevli memurlar tarafından Açılış Komisyonu İşlemleri'ne yönelik mevzuatlar kapsamında incelemesi yapılarak düzenlenen 'Değerlendirme Teknik Raporu' ile eksikleri bildirilen bazı merkezlere, bu eksikleri giderilmeden çalışma ruhsatı verdi. 

İddialar arasında bazı merkezlerin yangına karşı yeterli donanıma sahip olmadıkları halde ilgili ve yetkili itfaiye müdürlüğünden olumlu rapor aldıkları da yer alıyor. 

Öyle ki; bir denetleme yapıldığında çevre illerden gelecek bir hakem itfaiye heyetinin bu merkezlere yangın yönünden yeterli onayı vermeyeceği iddia ediliyor.

Biliyoruz ki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün bir engelli bakım merkezine çalışma ruhsatı vermesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Karayolları Müdürlüğü, Trafik Müdürlüğü ve AFAD'ın görevlendirdiği 10 memur üyeden oluşan komisyonun tamamının uygun raporu vermesi gerekiyor. 

İddialar arasında Manisa'da oluşturulan komisyonun bazı üyelerinin çalışma ruhsatı verilen son bakım merkezleri için eksikliklerin bulunduğuna veya uygun olmadığına dair görüş belirttikleri de yer alıyor, bu nedenle bakanlıktan gelecek müfettişlerinin komisyon üyelerinin ifadelerini alması bekleniyor.

İddialar bu şekilde ve geçmiş yıllardan biliyoruz ki; bu işi çözerse tam donanımlı bakanlık müfettişleri çözer.