Bu haftaki yazımda ilk önce özgüven nedir konusuna değinmek istiyorum.
Peki siz mükemmeliyetçi misiniz?
Ya da kendinizi soyutlayan mısınız?
Bir durum ya da olay karşısında hep karşımızdaki mi suçludur?
Sizin için insanları algılamak ya da anlaşılmadığınızı düşünmekle ne kadar ilintilisiniz?
Özgüven nedir? Özgüven insanların kendisini gerçekleştirmesidir. Olaylar ya da durumlar karşısında kendisini ne kadar ifade edebildiğidir. En kısacası bence ne kadar hayır kelimesini kullandığımızla alakalıdır. Özgüven ikiye ayrılır iç güven ve dış Güven olmak üzere. Lakin her şey aslında bizim iç dünyamızda başlayıp diş dünyamıza aktırışımızla alakalıdır. İç dünyanda kendini ifadeye geçmeden sosyalleşmeden evvel kendine belli kalıplar koyar ve o kalıplar çerçevesinde iletişime geçersin ve bunu karşı tarafa aktarırsın. Kendini iç dünyan da, iç dünyana çevrene aktarırken karşı tarafa empoze etmelerin söylediğin sözleri n, kurduğun cümlelerin kendine olan özgüven ile ne kadar ilintili olduğunu şimdi fark edeceksin. Çok fazla ben kullanmak ben bilirim, ben hallederim, tamamen kendine duyduğun özgüvenle alakalıdır.
Özgüven eksikliği nedir? Tabii ki özgüven eksikliğinin de özgüven değerinin yüksek olması gibi belli dereceleri vardır. Özgüven fazlalığının sebebi de aslında özgüven eksikliğinden kaynaklanan kendine gark koyduğun numuneler gibidir. Eğer sosyalleşemiyorsan, sosyal projelerden kaçıyorsan. İnsanlarla arkadaşlarınla aranda çok fazla mesafe koyup sana yaklaşmalarına izin vermiyorsan maalesef özgüven eksikliği sende de nüks etmiş durumdadır. İnsanlar yaşam mücadelesini gerçekleştirirken. Topluma aykırı gibi hissettiği yaşam felsefesi varsa buna cinsel tercihlerde dahildir. Kendisinin özgüven eksikliği yaşamasına sebep olur. Ya da fiziksel olarak kendinde beğenmediğin uzuvlarında eksiklik duyduğun durumlar söz konusuysa bu da senin özgüven eksikliği yaşamana sebep olacak faktörler arasındadır. Ancak özgüven konusu.
1 Genetik
2 toplumsal statü
3 cinsel tercih  
4 toplumsal düşünceler tarafından sana empoze edilmiş. Durumlar olarak açıklayabiliriz. Aslında her şey dönüp dolaşıp azı karar, çoğu zarar. Sözü ile özleşmekte çok fazla mükemmelliği için insanlarda aslında güvenlerinin yüksek olduğunu değil aksine bunu gizlemekle örtüşen kişilerdir. İnsanın kendisini ifade ederken iyisiyle kötüsüyle kendini kabul etmesinden ortaya çıkan bir komplikasyondur. Aslında her insanoğlu parmak izinde olduğu gibi özeldir. Belki de onun kendisinde hiç beğenmediği, eksiklik duyduğu yanları kendisini farklı kılan özellikleridir. Hiç elleri olmayan bir insanın ayak parmaklarıyla yazı yazması gibidir. Hepimiz gelip geçtiğimiz şu dünya aleminde kendimize Has farklılıklarımızla imzamızı atarız. Yeter ki ilk önce sen kendini her şeyinle kabul edip sevmekle başla. Çok kötü şarkı söyleyebilirsin. Ancak illa çok güzel şarkı söylemek zorunda değilsin. Ve şarkı söylemekten vazgeçmiyorsan sen bence özgüvenlisin. Ya da toplum içerisinde çok fazla eleştirilerim diye. Kendin olmaktan kaçmıyorsan, bence sen özgüvenlisin evet onaylanmak hepimizin ihtiyacı, öyleyse sen de senin o ihtiyacını karşılayan seni her şeyiyle sevip onaylayan, sana kendini değerli hissettiren kişilerle ol. İnsanlar şunu yaparlar, kendilerini senden daha üstün kılabilmek adına, kendilerini daha ön plana çıkartabilmek adına, seni manipüle etmeye çalışırlar. İşte biraz farkındalık, bunu hissettiğin an, sınırını koy kendini oradan uzaklaştır. Sana gerçek değerini veren onaylayan kişilerle sosyalleşmek sana iyi gelecektir. Çok fazla eleştiren insanlardan denizde sörf eder gibi, cümlelerinle sörf yaparak, kendi dünyanda yelken aç. Hayata bakış açını değiştir. Her şey senin yorumunla başlar, senin yorumunla biter. Dalga geçmeyi ,tiye almayı, gülmeyi kendinle özleştir. O zaman ne oluyor biliyor musunuz. Size yara veremediğini gördükçe, insanlar sizlerle uğraşmaktan uzaklaşır.. ve o zaman kendi iç dünyana kendine merhaba diyebilirsin. Vücudumuzdaki dopamin ve serotonin hormonu dengede kalır
Dengede olan sen, dengede olan yaşam biçimini birlikte getirir. Tabii ki eksik yanlarını tamamlamak kendini geliştirmek, sana iyi gelir ancak bunu da çok dert etmemen, her şeyimi geliştireyim derken hayatı kendine zindan etmemekten geçer. Hayat sahnesinde kendi rolünü kendin yaz. Sen nasıl bir seni görsen mutlu olursun. Bunların hepsini tek tek kaleme al ve geliştir. Sen geliştikçe dünya gelişir. Ve bir bakarsın hayat. Gelgitlerle dolu bir macera sahnesi oluverir. Çünkü sen çok değerlisin parmak izin bile farklı, o zaman farklı yanlarını sev sen böyle özelsin, sen böyle güzelsin. Umarım her birinize şifa olur. Tekrar görüşmek üzere her birinize sevgiler saygılar.