Dünyada artan ürün talebi ve bunu karşılamak için hunharca kullanılan temiz enerji kaynakları hızla tükenme riskiyle karşı karşıya. Geldiğimiz günde ortala bir insan her yıl bir kredi kartı büyüklüğünde plastiği vücuduna almış oluyor. Devletler bir taraftan artan maliyetlerle karşılaşırken bir taraftansa artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılama konusunda zorluk çekiyorlar. Bize yıllarca sadece uyuşturucu maddesi olarak kullanıldığı anlatılan kenevirin faydalarını ve ülkemizde üretilmesi durumunda sağlayacağı faydaları ele alacağız.


   Kenevir insanların hayatlarını sürdürebilmesi için gerekli olan beş bitkiden birisi olarak kabul edilmektedir. Bugün gündemimizde olan sıfır atıkla uyumlu bir bitkidir. Kenevir işlendiği takdirde 5
0.000 den fazla ürün elde edilebilir. Savunmadan, kanser tedavisine, Alzheimer’den, tekstile, inşaattan, mobilyaya, Petro-kimyadan, otomotiv sektörüne, kozmetikten, gıdaya, havacılıktan, yenilenebilir enerji başta olmak üzere pek çok alanda kullanılabilir çevreci bir üründür.


Kenevirin içeresindeki omega3 oranı balıktan daha fazladır. Amerika’da çocukların beyin gelişimini desteklemek için satılmaktadır. Toprağa ekildiği anda topraktaki zararlı maddelerle  mücadele ederek toprağı ıslah etmektedir. Kenevirin yetişme süresi dört aydır. Yılda iki veya üç defa ekilebilir. Kenevirin faydaları ekilmeye başlandığı anda başlar. Bir dönüm kenevir dört dönümlük bir ormana eş değer oksijen üretmektedir. Hava kirliliğinin yüksek olduğu şehirlerde kenevir ekildiği takdirde hava kirliliğinin hızla düştüğü görülecektir. Bunun bir uygulaması Sakarya’da yaşanmıştır. Sakarya Belediyesi  moloz yığınlarının olduğu verimsiz toprağa kenevir ekmiş ve toprağın ıslah edildiği, verimli hale geldiği görülmüştür. Ekilen kenevir bölgedeki oksijen oranını arttırdığı tespit edilmiştir. Kenevir ormandan yedi kat daha fazla oksijen yaymaktadır. Kenevirin atıklarından tuğla elde edilebilir ayrıca kenevirden yalıtım malzemesi yapılabilir. Yapılan tuğla ve yalıtım malzemesi 700 derece sıcaklığa kadar dayanıklı oluyor. Almanya ve Amerika’da yalıtımda kullanılmaktadır. Eğer keneviri işlemeye devam edersiniz linyitten daha fazla kaloriye sahip kömür elde edebilirsiniz.


Kenevir kağıt endüstrisi için vazgeçilmezdir. Kenevirden ürettiğiniz kağıdı sekiz defa geri dönüşüm yaparak kullanabilirsiniz. Ağaçtan elde edilen kağıdı ise üç defa geri dönüşümde kullanabilirsiniz. Magna carta anlaşmasının yazılı olduğu kağıt da kenevirden üretilmiştir. Kenevir müthiş bir radyasyon emicidir. Kenevirden inşa edilmiş bir evin içine girseniz telefonunuzun çekmediğini göreceksiniz. Kenevirin ana gövdesindeki lifler işlendiği takdirde çelikten iki kat daha dayanıklı hale gelmektedir. Kenevirin liflerinden ister gemi halatı, ister pamuktan daha kaliteli kumaş, isterseniz de otomobil üretebilirsiniz. Otomobil size şaşırtıcı gelmiş olabilir. Ama kenevirden otomobil çok rahat üretilebilir. Peki daha önce üretilmiş mi. Evet. Ford kenevirden otomobil üretmiştir.




Bu görmüş olduğunuz Ford aracı 80 yıl önce kenevirden üretilmiş ve çelikten daha sağlam olduğu görülmüştür. Selüloz ve lignin oranının uygunluğu nedeniyle liflerinden polimer ve biyo plastik üretilebilir. Amerika keneviri ilaç olarak üretip gramını 100 dolardan satmaktadır. Kanser tedavisinde kullanıldığında kanser hücrelerinin büyümesinin yavaşladığı görülmüştür. Ayrıca ülkemizde yapılan çalışmalarda kenevirden elde edilen kumaş ve elyafın doğal elyaf ve pamuktan üretilen kumaşa göre daha avantajlı olduğu görülmüştür. Türkiye enerji ithalatçısı bir ülkedir. Petrol enflasyon için önemli bir belirleyicidir. Sadece taşımacılıkta değil elektrik ve hammadde olarakta olarak kullanılmaktadır. Türkiye’deki tarım alanlarının sadece % 15 ine kenevir eksek yıllık petrol ithalatımızı sıfırlayabiliriz. Ayrıca hava kirliliği azalmış ve toprak daha sağlıklı hale gelmiş olur. Kenevirden biyoyakıt üretildiği takdirde Türkiye yıllık 30 milyar dolar tasarruf sağlayacaktır. Bu sadece akaryakıt konusundadır.  Türkiye yıllık ortalama 2 milyar dolar kağıt ithalatı yapmaktadır. Kenevirden kağıt üretilmeye başlandığı takdirde ithalat bir yılda sıfırlanıp ertesi yıl net ihracatçı konumuna gelebiliriz. Kenevir ülkemizde stratejik bir planlama ile üretilmeye başlandığı takdirde yıllık ortalama 50 milyar dolar tasarruf sağlanmış olacaktır. Bu oranda  Türkiye’nin cari ve bütçe açığı sorununa neşter vurulması anlamına gelmektedir. Yapılan araştırmalar Türkiye’nin sadece kenevirler 100 milyar dolardan fazla ihracat yapabileceğini göstermektedir. Keneviri doğru bir şekilde kullandığımızda istidamda artış, enflasyonda hızlı düşüş, refah seviyesinde de artış  yaşanmış olacaktır.