Asırlardır farklı kültürlerde ve farklı alışkanlıklarda yaşayan milyarlaca insan var. Benimsedikleri değerleri korumaya çalışan ya da o değerlerin üzerine bir tık daha fazlasını koyarak kendilerini geliştirmeye çalışanlarda…

Ülkemizde ya da dünya da popüler kültür bir akım haline geldi. Ben bir sosyolog değilim elbette. Sadece iyi bir gözlemci olarak bu konuyu dile getirmek istedim.

Geçtiğimiz gün mesai arkadaşlarımız ile sohbet ederken vizyonda olan bir film hakkında yorum yaptık . Çocuk yaşlarda ortalamanın altında gelir sahibi ailemin bana hiç alamadığı bebeğin filmi diyelim. Reklam olsun istemedim.

Bu film ile birlikte,  içeriğinin  daha kaliteli olduğunu düşündüğümüz başka bir film vizyona girdi. Ancak öğrendiğimiz kadarı ile bu bebeğin filmi sadece 5 gün sonra izlenme ve  hasılat rekoru kırdı denilerek haber yapıldı.

Filmin tanıtımı için her platform kullanıldı .Ünlü sanatçıların çoğu o bebek gibi giyindi. Onun gibi davrandı. Hatta sosyal medya fenomenleri düzenli olarak bu filmden bahsederek dikkat çekmeye çalıştı.

Toplumsal olarak bir çılgınlık yaşandı diyebilirim. Sanki bir el ,dünyada ve ülkemizde yaşanan sıkıntıları  göz ardı edip bizi başka diyarlara götürmek istemiş gibi.

Mesai arkadaşlarımız ile bu konuları konuşmaya devam ederken sosyal medyada yayınlanan bir başka videoda ise ‘’ben Unicornum dinim bu‘’ diyen bir başka bir genci izledik.

Aslında bu gencin inanışı ne olursa olsun toplum içerisinde bir birey olarak zaten kabul ediyoruz. Bu ve buna benzer iddiaları olan bireylerin bunu sosyal medya üzerinden üstelik bir röportaj ile paylaşıyor olması da bir popüler kültür aslında.

Sebep ve sonuç ilişkisini izlediğimde bu ve buna benzer konuların gündemde olması , dikkat çekmek, yeni bir akım başlatarak fark yaratmak istemek belki de çekilen videolarla gündeme gelmek hatta ünlü olmaktır diye düşünüyorum.

Galiba popüler kültür bize kolay yollardan şöhret ve  para kazandırmayı öğretmeye çalışıyor.

Yukarıda anlattığım iki örnek aslında yaşarken neleri takip ettiğimizin de önemli olduğunu hatta takip ederken bu benim ihtiyacım olan bir durum mu diye kendimizi sorgulamız gerektiğini gösteriyor.

Popüler kültür gerekli mi sorusuna vereceğim cevabı çok düşündüm.

Karar vermek hiç zor olmadı. Eğer ilgilendiğimiz şeyler bizi   A noktasından B noktasına taşırken  sarıp sarmalıyor ve yeni şeyler katıyor ise neden olmasın.

Toplumsal olarak geliştirmeyen ve altının  dolu olmadığına inandığım herşeyden uzak duruyorum.

Popüler kültür faydasızdır demiyorum. Aralarında iyi olanlarını seçip çıkaralım. Daha mutlu  bireyler olmanın en kısa yolu budur.

Sağlıkla kalın.