Sevgili Okurlarım,   
              İçişleri Bakanlığı’nın 08.10.2006 tarihve26313 Sayılı Kent Yönetmenliği kapsamında İller bazında Kent Konseyleri oluşumları başlatılmıştı, Manisa’mız da,  ilgili genelge kapsamında MANİSA BİRLİK Başkanı Kurucu Kent Konseyinin ilk başkanı olmuştu. Mustafa PALA’YI Manisa yakından tanır. Manisa’da Kooperatif alanında “Yeni Manisa” şimdiki Güzelyurt Mahallesinde 15 Bin Konutluk Projeye başkanlıkta yapmıştı. Çalışkan, ufku geniş, Projelerle yürümeyi seven biri. Gerek Manisa Birlik gerekse Kent konseyi döneminde, şimdide OBASYA Turizm Kooperatif Başkanlığında, uygulamalı projeleri üzerinde ihtiyar delikanlı misali, Kooperatif Yöneticisi ve STK temsilcisi olarak yaşamını idame ettirmektedir.  Değişik zamanlarda eleştirilerimden nasibini almıştı. Toplumsal birliktelik, anlayış ve hoşgörü kültürü kavramı nedeniyle şahsıma kırgınlığı olduğunu hiç his etmedim. Çalışmalarındaki başarıları alkışlayarak halen Başkanım diye hitap etmekteyim.  
     Kendisi, Kent Konseyi Kurucu başkanlığı döneminde Manisa için önemli birçok Projelere imza atmıştı. Meslek odaları STK’lar il toplantılar yaparak görsel sunumlarla icraat anlatımlarını yaparak yaptıklarını belgeleriyle birlikte kitapçıklar haline dönüştürerek Genel Kurulda hesap verirdi.  En çok takdir ettiğim icraatı Yerel Yönetimlere karşı Kent Konseyi içerisinde, “VATANDAŞ KARNESİ” uygulaması olmuştu.
      Mustafa PALA kendi ifadesiyle; “Türkiye’de ilk kez Vatandaş Karnesi çalışmasını Manisa’da gerçekleştirdik” demenin keyfini yaşıyorum. Her insanın yaşamında, unutamayacağı günler ve kilometre taşları vardır mutlaka. Manisa’daki Vatandaş Karnesi uygulaması da benim yaşamımdaki az sayıdaki kilometre taşlarından birisi ve de en önemlisidir diyebilirim. Bu çalışmanın diğer önemli bir yanı da çalışmalar sırasında, dostlarımı ve kurumlar arasındaki işbirliğini test etme ve yeni dostlar kazanma olanağı da bulmuş olmamdır. Vatandaş Karnesi’ni anlatmakta güçlük çekeceğimi yaşayarak öğrendim. Güçlük yeni bir uygulama olmasından ve demokrasi anlayışımızdan kaynaklanıyor. Katılımcı Demokrasiyi söylemden eyleme dönüştüremediğimiz için Vatandaş Karnesi de fazla bir anlam taşımıyor birçok kişi için” diyordu.   Doğrudur “Vatandaşlık Karnesinin” önemi bu gün o kişiler tarafından yok edildiğini fark ettim, hatta senin yaptığın Genel Kurulların erdemliğinin ve öneminin yok olduğunu gördüm.
          İçişleri Bakanlığı’nın 08.10.2006 tarihve26313 Sayılı Kent Yönetmenliği kapsamında Manisa’mızda 02.08.2023 Tarihinde Laleli Mahallesinde ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİNDE kent Konseyi Genel Kurulu yapıldı. Toplantıya TGF üyesi, Manisa Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Teşkilat Başkanı olarak katıldım. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında divan oluşturuldu. Açılışı yapan Belediye Memuresi divan önerisini okudu ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali FİLİZKAN başkanlığında divanı oylamaya sundu, Divan teşekkülünden sonra hemen, açık oylamayla seçimin yapılması oylanırken topluluk el kaldırarak EVET demesiyle, Seçimlere geçilmesi için adayların isimleri şifa-i olarak açıklanmaya başlarken, Seslenerek, “toplantının usul ve esaslar dahilin de yapılmasını, geçmiş yönetimin faaliyet denetim raporlarının okunması gerektiğini” hatırlatınca, Eski başkan yan taraftan seslenerek (Ahmet Karadağ) “ben istifa ettim o nedenle, rapor olmaz, boşluğu dolduruyorlar” dedi. O arda birkaç katılımcı arkadaşta Aday Listelerini sorunca, divanın arkasında bulunan şahıs tarafında 3 cm x 4 cm. Çapında minnacık bir pusula, divan başkanına uzatıldı. Divan başkanı zorlukla ismi ve soy isimleri doğru veya yanlış okumaya başladı. Bu durum karşısında (Duayen Gazeteci saydığım Divan başkanının düştüğü duruma üzülmüştüm) Ve hemen akabinde oylama istendi. Tabi bu durumda yaşanan konumu hiç bir Kongrelerde görmediğim için, itiraz ederek başka bir STK temsilcisi ile salondan ayrıldık. Ayrılmak isteyen bir kaç STK temsilcisi bazıları tarafından ikna edilmeye çalışılarak yerlerine oturmaları sağlandı, bizden sonra tekrar ayrıldıklarını başka bir katılımcılardan öğrenmiş oldum.
    Ayrılan Kent Konseyi Başkanı Ahmet KARABAĞ’ın ayrılış mesajı şu şekilde: “4 yıl boyunca şahsim ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla beraber büyük fedakar lık ve özveriyle hiçbir menfaat gözetmeden tamamen gönüllülük esasına dayalı, sadece kentimizin marka değerini arttırmak, ortak akil ile bütün sosyolojileri bir arada toplayarak kentli bilinci, kent aidiyetini geliştirmeye çalıştığımız Manisa Kent Konseyinin görev süremizin dolması nedeniyle ve şahsim adına farklı siyasi hedeflerimin olmasından dolayı aday olmadım” diyor. İyi güzelde Yasa kapsamında bu açıklamanız kurumsal raporları sunamazsınız anlamını taşımaz.  Mustafa Pala Kent Konseyi içerikli olarak; “Manisa da, ikincisi yapıldığında, birincisinin değerinin daha iyi anlaşılacağını biliyorum. Vatandaş Karnesi’nin değeri anlaşıldığında, anlatmakta kolaylaşacaktır elbet.   Katılımcı demokrasi, var mı, yok mu, olur mu, olmaz mı, düş mü, gerçek mi? Katılımcı demokrasi, gerekli mi, gereksiz mi? Katılımcı demokrasi olsun mu, olmasın mı? Yöneten katılıma kapı aralıyor mu? Vatandaş katılmak istiyor mu? Her şey bir soruyla ve o soruya verilecek yanıtla başlıyor.” Diyor.  DENGE GAZETİSİNDE geçmişte yazdığı bir köşe yazısında! Evet Mustafa Bey Haklısın;  Hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmenin en etkili aracı Vatandaş Karnesi olabilir” diyordun;  Yusuf Atılgan Manisa’yı anlatırken “Uykusu Derin Şehir “ diyordu. Bu gün yaşadıklarımla, Manisa’nın üzerine “Ölü Toprağı” serpilmiş olarak gördüm.  Yönetici Karnesi benim için “10 üzerinden, 3”oldu.  Bazı STK’lara çağrı yapmamış olmalarına rağmen çoğunluğuna çağrı yapmayı ihmal etmedikleri için 3 puanı almış oluyorlar. Bu puanlama şahsımın Kent yaşamında “Vatandaş Karnesi” kapsamında yaptığım değerlendirmedir.
    Kent konseyinin 76 Maddesi; “Kent yaşamında, Kent Vizyonu ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır. Belediyeler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar” diyor Siyasi Partiler katıldı mı? Bilemiyorum.  Manisa’da, kent vizyonu, Hemşehricilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek amacıyla kurulmuştur.
          Sağlıklı Yaşayın, sağlıcakla kalın.