Sevgili okurlar;  

ABD’nin oylamada çekimser kaldığı, İsrail Başbakanı'nın anında itiraz ettiği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 25 MART 2024 Pazartesi günü Gazze'deki çatışmaların sona ermesi yönündeki ilk talebini sunarak Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan ayında ateşkes çağrısında bulunduğu toplantıda  Kararın Güvenlik Konseyi'nce kabul edilmesinin akabinde; Başbakan Binyamin Netanyahu, üst düzey bir heyetin Washington'a yapmayı planladığı geziyi iptal ettiğini ve ABD'yi, Hamas'ın rehineleri serbest bırakması koşulu olmaksızın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine ateşkes oylamasına izin vererek "ilkeli konumundan geri adım atmak’la” suçladığını açıklıyor. Bu Karar, ABD'nin, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine yaptığı sürpriz saldırı sırasında yakalanan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep eden bir kararı veto etmeme kararı almasının ardından 14-0 oyla kabul edilmiş oldu.

ABD' geçmişte Güvenlik Konseyi ateşkes kararlarını veto etmişt. ana nedeni, bunların rehinelerin serbest bırakılmasıyla doğrudan bağlantılı olmadığını belirtmesi” ABD iki konunun birbiriyle bağlantılı olduğunu öne sürerken, Rusya ve Çin koşulsuz ateşkes çağrılarını tercih etmişti.

25 MART 2024 Pazartesi günü onaylanan kararda rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapılıyor, ancak bunu ateşkes için bir koşul oluşturmaması ile beraber.

ABD'nin Toplantıda çekimser kalma kararı, Başkan Biden yönetimi dönemini olarak, ABD'nin İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik potansiyel olarak yıkıcı bir kara işgalini engelleme çabaları nedeniyle Biden'ın nihai bir Filistin devleti çağrısını reddeden Netanyahu arasındaki gerilimin arttığı bir döneme denk gelmiş oluyor.

İsrail heyetinin iptal edilen, ABD ziyareti sırasında Beyaz Saray yetkililerine bir milyondan fazla Filistinli sivilin savaştan kaçarak  Refah'ı terk ettiğini belirtici raporu ve Refaha yönelik yeni planlarını sunulması dönemine denk gelen restleşme kararları olmuş oluyor.

Bu oylama bir nevi, Rusya ve Çin'in Cuma günü İsrail-Hamas ihtilafında "acil ve kalıcı ateşkesi" destekleyen ABD’nin kararı veto etmesinden sonra gelen karar olmuş oluyor.   Ancak karar taslağında, düşmanlıkların sona ermesinin "kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese" yol açmasının önemli olduğu belirtiliyor.

Müslümanların Kutsal ayı diye  belirtikleri, Ramazan ayının ikinci haftasında alınan bu kararla, önümüzdeki ay Ramazan ayının sona ermesi nedeniyle ateşkes talebi yalnızca iki hafta sürmüş olacaktır. Sonrası, sonrasını İsrail bilir. 
Müslümanların kutsal Ramazan ayı olmasaydı, İsrail Filistin üzerinde “Soykırımı tamamlamış” olacaktı galiba.
Sağlıklı yaşayın , sağlıcakla kalın.