Sevgili Okurlarım; Bu hafta NATO ülkeleri ve ortaklarının Çevik Ruh 2023 uluslararası eğitimi Gürcistan'da başladı. Eğitime, 3600 Askeri Personel,  22 üye devletten ve ortak ülkelerden katılımla adına eğitim dedikleri oysa Rusya çemberini daraltmak amaçlı Askeri Tatbikat gerçekleştirilmektedir.. Azerbaycan da yerini almıştır.Resmi açılış törenine, Gürcistan Müşterek Tatbikat Eğitim programına 11. kezdir ev sahipliği yapıyor.
     Eğitimin amacı, gerçekleşe bilecek  bir savaş durumunda birlikte ortak harekeleri projelendirilmekte ve Eğitimin çok uluslu bir bölümü kapsayarak, Litvanya-Polonya-Ukrayna Tugayı ve NATO Çokuluslu Askeri Taburlar katılıyor.
      Tatbikat senaryosuna bakacak olursak; Türkiye'nin işgalinin taklit edilmesini, canlı ateşle çöl eğitimini, misyonerlerin ve askeri doktorların ortak operasyonlarını içeriyor. Neden Rusya değil de Türkiye? Sorusu kafaları elbette kurcalar.
       Agile Spirit 2023 eğitim bölgesi hem doğu hem de batı Gürcistan'ı kapsıyor. Görevlerin bir kısmı sahil güvenlik ile birlikte Poti akvaryumu Limanı'nda ele alınacaktır. Zemo Svaneti bölgesinde bulunan Poti, Gürcistan’ın en büyük liman şehridir. Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinin güzide şehrinin limanı tarihte büyük deniz savaşlarına kucak açmıştır. 
     Gürcistan Savunma Bakanlığı'na göre, NATO Çevik Birlikleri 2023 eğitimi, Gürcistan Savunma Kuvvetleri, Amerika Birleşik Devletleri, müttefikleri ve ortakları arasındaki taktiksel etkileşimi çok kültürlü bir ortamda geliştirmeyi, ilk hedefte operasyonların planlanması ve yürütülmesinde gerçek olmayan operasyon yetenekleri geliştirmeyi ve güçlendirmeyi amaçlıyor. Her halde Türkiye işgalinin planlanması gerçek olmasa bile, kendi göbeğini kendisi kesmiş oluyor galiba. 
            Tatbikat Gürcistan, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, İngiltere, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Ürdün, Letonya, Litvanya, Moldova, Norveç, Polonya, Romanya, Slovakya, İspanya ve Japonya'yı kapsamaktadır.  Gürcistan merkezli NATO Tatbikat eğitimi, Çokuluslu bu Tatbikat eğitimi  13 Eylül 2023’te sona erecektir.
      Rusya’nın eski ortakları olan, komşularındaki bu hareketlikler düşündürücü olmaktadır. Acaba Rusya’nın ”Keten helvası” Gürcistan’da mı kavruluyor.
     Bu arada; Avustralya, Ukrayna'ya 74 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi gönderiyor. Yardım paketinde zırhlı arabalar, özel harekat arabaları ve kamyonlar yer alıyor. İngiltere Savunma Bakanlığı, müttefiklerin 17.2024'den fazla Ukrayna askerini eğittiğini ve bunun eylülün 30’na kadar süreceği işareti veriliyor ve ulaştırılacağını belirtiyorlar.
        Maşallah, Ukrayna ordusu geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin Rusya tarafından Karadeniz'den ateşlenen üç kanatlı füzenin ikisini ve Rusya tarafından fırlatılan sekiz İran yapımı Shaheed insansız hava aracından yedisini düşürdüğünü söylüyor. 
      Güney Kafkasya ve Karadeniz savaşlara gebe galiba! ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkeleri, Ukrayna’ya silah ve mühimmat yardımı yaparak Karadeniz’de Barış umudunu yok ederken aynı AB ülkesi Fransa ve Kızılhaç birimleri Ermenistan’ın yalan senaryolarında başrolleri oynayarak Güney Kafkasya da Barış Güvercinlerini tüketmeye çalıştıkları çıplak görüntülerle sergilenmektedir. 
      Sevgili okurlarım, 30 AGUSTOS Zafer Bayramınız Kutlu olsun. Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözleri şiarımız olsun.
         Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.