Rusya’nın 24 Şubat günü Ukrayna topraklarına başlayan işgal girişimi tüm dünyada soğuk duş etkisi yarattı. Moskova yönetiminin Donbas ve Luhanska yönelik olması beklenen harekatın tüm Ukrayna topraklarına yönelik topyekûn bir işgal girişimi kimsenin beklemediği bir hareket olmuş oldu. İlk saldırıların şok etkisi üzerinden atan Kiev topyekûn bir mücadeleye girişmiş durumda.


Rusya harekatın ilk saatlerinden şu ana kadar kaybettiği binlerce asker, yüzlerce tank, zırhlı araçlar, uçaklar ve savaş gemileri Rusya ekonomisine şimdiden 80 milyar usd zarar yazdığı görünüyor. Amerika ve Avrupa her gün yeni yaptırımlar açıklamaya devam ediyor. İki ülke arasındaki yaşanan bu savaşın küresel etkileri olacağı hiç kuşkusuz bir gerçektir. Ukrayna’da sivil insanlar hayatını kaybederken Rusya halkı ise büyük bir yoksullukla karşı karşıya kalacaktır.


Rusya’nın AB deki oy hakkının elinden alınması, Avrupa’nın hava sahasını Rusya’ya kapatması, Rus iş insanlarının mal varlıklarına el konulması ve en önemlisi Rusya’nın finans sisteminin swift ten çıkarılması en az nükleer silahlar kadar etki yaratmaktadır. Rusya’nın finans sisteminin dünyayla olan bağlantılarının kesilmesi uzun vadede Rusya’yı ciddi bir şekilde yıpratacaktır. Savaşın başlamasından itibaren Rus borsası %30 değer kaybına uğramış  rublenin hızla düşüşüne karşı hükümet işlemleri durdurmuştu. Hafta sonu açıklanan yeni yaptırımlar Rus halkı üzerinde bir panik havası yaratmış durumda. Haftanın ilk günü Rus rublesi dolar karşısında %40 değer kaybetmesi tarihinin en düşük seviyelerini görmesine neden oldu. Hafta sonu Ruslar paralarını dövize çevirmeye çalıştılar fakat devlet buna izin vermedi.


Yaptırımların ekonomik etkisi Moskova yönetiminin aldığı tedbirlerden net bir şekilde görülmektedir. Hükümet yetkilileri  ülke içindeki dövizlerin %80 ini satılması için baskı ve tehdit uygulamaya başlamış durumda. Rus merkez bankası faizleri%9,5 den %20 ye artırmış durumda. Böylece Rusya ekonomisinin önümüzdeki süreçte büyümesinde yavaşlama ve iç piyasa ve alım gücünde daralma yaşanacaktır. Rusya’nın yabancı varlıklara çıkış engeli getirmesi ülkeyi terk eden yabancı sermayenin uzun yıllar gelmeyeceğini göstermektedir. Şimdiden alınan bu tedbirler Rusya’nın ekonomik olarak aldığı yaraları gözler önüne sermektedir.


Yaşanan bu savaş küresel piyasaları ve Türkiye ekonomisinde olumsuz etkileyecektir. Dünyanın enerji kaynaklarının önemli bir kısmını elinde bulunduran Moskova yönetimi yaptırımlara enerji arz yönünden bir yanıt verirse dünyada enerji maliyetlerindeki artış tüm emtiaları etkileyerek süregelen küresel enflasyonu alevlendireceği görülüyor. Enerjide neredeyse tamamen dışarı bağımlı olan Türkiye bu fiyat artışlarından olumsuz etkilenecektir. Dünyanın buğday ihtiyacının %25 ini karşılayan Rusya ve Ukrayna’nın bu süreçte tedarik sorunu yaşaması muhtemel gözle bakılıyor. Buğdayda %80 dışarı bağlı olan Türkiye ihtiyaçlarının büyük bir kısmını Ukrayna’dan karşılamaktaydı. Son 13 yılın zirvesini gören buğday fiyatları gıda ürünlerinin artışına neden olabilme ihtimali yüksektir. Ayrıca Rusya’da önemli faaliyetlerde bulunan Türk firmaları bu yaptırımlardan dolaylı olarak olumsuz etkilenecektir.